Metabolik Cerrahi Nedir?
Diyabet hastalarında diyetle ve egzersizle, ilaç tedavisiyle hastalığın kontrol altına alınamaması durumunda ya da organ hasarının gelişmesine dair bulgular olduğunda, metabolik cerrahi yöntemleriyle tedavi edilmesi tercih edilmektedir.
Tip 2 diyabet hastaların da , belli düzeyde insülin rezervi ve aktivitesi varsa, insülini üreten beta hücrelerine zarar verici maddelerin olması halinde, kan şekeri ya da diğer metabolik sendrom bileşenleri yani kilo fazlalığı, yüksek tansiyon, kolesterol gibi değerlerin kontrol altında tutulamaması gibi sebeplerle ameliyat kararı alınabilmektedir.
İşte böyle bir durumda yapılan ameliyatlara da “metabolik cerrahi” denilmektedir ki bunun en tipik örneğide “ileal loop”operasyonudur.
Bu ameliyat Tip 2 diyabet tedavisi için geliştirilmiş cerrahi bir tedavidir. Metabolik sendrom içinde yer alan şeker hastalığı dışındaki, kilo fazlalığı, yüksek tansiyon, kolesterol yüksekliği gibi sorunlarda bu ameliyatla tedavi edilebilir. İleal interpozisyon ameliyatı obezite ameliyatlarından birisi değildir. Sadece metabolik sendromun içinde yer alan sorunların, özellikle Tip 2 diyabet hastalığının tedavisi için uygulanır. Bu yüzden bu ameliyat için obezite kriteri bulunmamaktadır.
Obezite tedavisi için uygulanan ameliyatlardan özellikle by-pass ameliyatlarında ince bağırsakların uzun bir kısmından gıda geçişi engellenmektedir. Bu sayede hastalarda kilo kaybı gerçekleşir ve bu uzun süre korunabilir. Hastalarda ciddi derecede yağ ve karbonhidrat emilim kısıtlanması olduğundan, güçlü bir kilo kaybı olur. Fakat emilimi kısıtlanan yağla birlikte, yağın içinde eriyen ve bağırsakta emilen hayati vitamin ve minerallerde emilmez. Bu yüzden hastalarda ciddi şekilde vitamin ve mineral eksikliği görülür. Bu hastalar ömür boyu bu vitaminleri ve mineralleri enjeksiyon şeklinde yaptırmak zorunda kalabilirler.