Haseki Cad. No:20, Aksaray / Fatih / İstanbul

Obezitenin Tıbbi Tedavisi

Morbid Obezite kronik bir hastalıktır. Tedavisi çok zordur. Diyet yapan hastalar zayıflamayı başarsalar da kilolarını koruyamamaktadırlar.Obezite nedeniyle cerrahi olmayan yöntemlerle kilo verme programlarına katılan hastaların neredeyse tamamının, verdikleri kiloları beş yıl içerisinde tekrar aldıkları görülmüştür.

Piyasada kilo kaybı sağlamaya yönelik reçeteli ya da reçetesiz satılan bir sürü ilaç bulunmasına rağmen, bunların morbid obeziteyi uzun vadeli tedavi edecek önemli bir rolü bulunmamaktadır. İştah azaltan ilaçlar ancak 15 ile 30 kg kadar kilo vermeye yardımcı olabilmekte, buna karşın bu ilaçların çok ciddi yan etkileri ile karşılaşılmaktadır. Kilo vermeye yönelik çeşitli profesyonel programlar, düşük kalorili diyetler ve fiziksel aktivite arttırıcı yöntemler ile birlikte hastalarda haftada bir ya da iki kilo kaybı gözlenmiştir, ancak bu kiloların neredeyse tamamı yaklaşık 5 yıl içinde tekrar alınmaktadır.Hastaların bir diyet yöntemini daha deneyecek sabırları kalmamıştır. Milyonlarca hastanın diyet serüveni üzerine yapılan çalışmalar göstermiştir ki, ileri derecede obez bir hastanın diyet ve egzersiz gibi geleneksel yöntemlerle “kalıcı”kilo verme şansı %5 civarındadır. Her 100 morbid obezin 95’i, diyet polikliniklerinde ve spor salonlarında boşuna zaman geçirmektedir. Çoğu kez -safra kesesi amaliyatı kadar emniyetli olan-obezite cerrahi tedavi seçenekleri hastalara sunulmamaktadır.

İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri başta birçok ülke cerrahi tedavi seçeneklerini ulusal politikaları olarak benimsemiş durumdadır. Amerika’da her yıl 500.000 morbid obez cerrahi olarak iyileştirilmektedir. İşte bu nedenle yukarıdaki gerekçeleri göz önünde bulunduran günümüz tıbbı  “MORBİD OBEZ” lerde yani vücut kitle index’i 40’ın üzerinde olanlarda kilo kaybını kalıcı olarak sağlamak amacıyla değişik yöntem arayışına girmiş ve daha sonra detaylı olarak anlatacağımız birtakım girişimsel yöntemleri ortaya koyarak uygular hale getirmiştir.